Четвер, 28.03.2024, 21:19
Вітаю Вас Гість | RSS
Начальник
управління ДВС ГУЮ
області
ЧУМАК ОЛЕКСАНДР ОЛЕКСІЙОВИЧ
ЧУМАК
ОЛЕКСАНДР ОЛЕКСІЙОВИЧ
Mеню

Лінія захисту

Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Погода
GISMETEO: Погода по г.Кировоград
Статистика
Besucherzahler how to marry a russian woman
счетчик посещений

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Логін:
Пароль:

Головна » 2012 » Жовтень » 9 » Участь понятих в процесі примусового виконання рішень
14:59
Участь понятих в процесі примусового виконання рішень
  В процесі примусового виконання судових рішень державний виконавець залучає у встановленому порядку до провадження виконавчих дій понятих, працівників органів внутрішніх справ, інших осіб, а також експертів, спеціалістів, а для оцінки майна – суб»єктів оціночної діяльності-суб»єктів господарювання.
   Питання залучення понятих до провадження виконавчих дій врегульовані в статті 15 Закону України "Про виконавче провадження". Частиною першою зазначеної статті Закону визначено, що виконавчі дії можуть провадитися за присутності понятих.
   Понятий — це фізична особа, яка особисто не заінтересована у результатах дій, що здійснюються під час виконання рішень, і присутня на запрошення державного виконавця при провадженні виконавчих дій, визначених законом і спрямованих на виконання судового рішення, та засвідчує своїм підписом відповідність записів у процесуальних документах виконаним діям. 
   Понятими можуть бути будь-які дієздатні особи, які не пов'язані між собою або з учасниками виконавчого провадження родинними зв'язками, підлеглістю чи підконтрольністю. У цьому повинні бути впевнені державний виконавець та інші учасники виконавчого провадження. У свою чергу, державний виконавець не може бути понятим. Необхідну кількість понятих визначає безпосередньо державний виконавець, але їх не може бути менше двох.
   Частиною другою цієї статті визначено обов'язок щодо залучення понятих до проведення виконавчих дій. Зокрема, присутність понятих обов’язкова під час вчинення виконавчих дій, пов’язаних із примусовим входженням до житлових будинків і квартир для забезпечення примусового виселення з них та вселення в них, до будинків, квартир та інших приміщень, в яких перебуває дитина, яка має бути передана іншим особам відповідно до рішення суду під час проведення огляду, арешту,вилучення і передачі майна.
   Поняті, присутні, при провадженні виконавчих дій, повинні засвідчувати своїми підписами відповідність записів у складених державним виконавцем документах,виконаним діям або факт відмові сторони від вчинення певних дій.
     Перед початком виконавчих дій державний виконавець роз'яснює понятим їхні права і обов'язки, про що зазначається в акті.

   До прав понятих згідно частин 4-5 статті 15 Закону віднесено:

1) знати, для участі у провадженні яких виконавчих дій його запрошено, на підставі якого виконавчого документа вони провадяться, а також робити зауваження з приводу провадження виконавчих дій. Зауваження понятого підлягають занесенню до акта відповідної виконавчої дії.
2) право на компенсацію витрат, пов'язаних з виконанням обов'язків понятих. Зазначені витрати належать до витрат, пов'язаних з організацією та проведенням виконавчих дій.
Обов’язком понятих є засвідчення факту, змісту і результатів виконавчих дій, під час провадження яких він був присутній (ч.4 ст.15 Закону).
   Поняті мають право робити зауваження з приводу виконавчих дій, які мають обов'язково заноситися до акта. У випадку оскарження дій державного виконавця поняті можуть бути викликані як свідки. 


Старший державний виконавець
Ленінського відділу державної
виконавчої служби Кіровоградського
міського управління юстиції О.І. Ігнатьєв
Переглядів: 1551 | Додав: Админ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Час
Пошук

Влада